Er zijn een aantal aandachtspunten waar we even bij kunnen stilstaan.
HOE OMGAAN MET DE ANGST?
Het is meer dan oké om deze gedachten te hebben en stil te staan bij de hele situatie. We zijn nu eenmaal mens met gevoelens en emoties.Ben jij in een dergelijke situatie? Wat doe jij dan?
Welke afleiding heb jij? Zorg voor afleiding, want doe je dit niet dan werkt angst verlammend als er te veel aan toegegeven wordt. Het haalt je gezondheid omlaag, je gezin lijdt er onder, je functioneert steeds minder. Uiteindelijk komt het neer dat je te veel stresshormonen aanmaakt. Je komt in een negatief spiraal terecht. Zoek daarom voldoende afleiding.
In dit artikel geef ik 6 tips om mentaal gezond te blijven.
Het is vooral het niet weten dat voor stress zorgt. Hoe lang zal dit nog duren? Je stelt je allerlei vragen, met allerlei doemscenario's. Maar uiteindelijk blijft het een emotie gebaseerd op angst en stress. Zoals ik in het artikel "6 tips om mentaal gezond te blijven" ook schrijf zijn er nu eenmaal factoren waar je geen controle, geen invloed op hebt. Laat dus los wat je niet kan controleren. Het is verloren moeite en verloren energie.
HOE GA JE OM MET JOBVERLIES?
Jobverlies voelt emotioneel als een slag in het gezicht, wordt vaak ook veel te persoonlijk genomen in de zin van "ik ben niet goed genoeg". Dergelijke situaties hebben we niet onder controle, hoe graag we dit misschien ook zouden willen. Het verlies van een job voelt net zo erg als het verlies van een geliefde. We kunnen eigenlijk wel stellen dat je in een soort van rouwperiode terecht komt. Dit kan gepaard gaan met shock en ontkenning, dat evolueert naar kwaadheid en vervolgens naar aanvaarding en hoop.Het is dus raadzaam om jobverlies als een rouwperiode te aanvaarden. Als je dit kan, zal de hele situatie veranderen omdat je dan kan stilstaan bij jouw gevoelens en emoties. Je leert aanvaarden wat is. Het helpt uiteraard ook om professionele hulp te zoeken.
Sommigen willen dit niet als dusdanig benaderen. Zij benaderen het eerder in de zin van "ik mag mij niet zo voelen; het heeft niets met mij te maken dus waarom zou ik mij zo mogen voelen?"
Door professionele hulp leren ook zij inzien dat het een rouwproces is, of het nu jobverlies, verlies van relatie is, dan aanvaarden zij ook dat emoties er mogen zijn en waarom zij voelen wat ze ervaren.
We zijn mens, toch?
GEMIDDELDE ROUWPERIODE
Een nieuwe Amerikaanse studie heeft aangetoond dat bij jobverlies er gemiddeld 3 maanden nodig zijn om door dit proces te gaan.De eerste emotie die aan bod komt is vaak kwaadheid. De gedachte die hier meestal aan gelinkt kan worden is "ik ben vervangbaar" of "ik dacht dat ik bij het team hoorde".
BLIJF IN BALANS
Studies hebben aangetoond dat mensen die in financiële problemen komen kwetsbaarder zijn voor mentale gezondheidsproblemen. Zoals eerder vermeld in het artikel "6 tips om mentaal gezond te blijven" is het uiterst belangrijk om een overzicht te krijgen over factoren die je wel en niet kan controleren. Maakt niet uit welk verlies je geleden hebt, maak dit overzicht.Je komt al snel tot de conclusie wat je nu al kan aanpakken en wat niet.
VOLG LOOPBAANBEGELEIDING
Misschien ben je (nog) niet vertrouwd met loopbaancheques of loopbaanbegeleiding.In mijn artikel over loopbaanbegeleiding kom je alles weten wat de voordelen zijn van deze begeleiding en hoe het jou vooruit helpt en inzichten verschaft.
Mijn begeleiding is uniek omdat ik met een TALENT SCAN van UQ CAREER werk. Deze tool biedt heel wat voordelen:
- gericht te gaan solliciteren,
- gericht een opleiding te volgen (optioneel)
- vragen zonder schroom te kunnen beantwoorden
- de rol van je leven vervullen
- eindelijk te beseffen dat je meer bent dan je competenties alleen
- voorbereid te zijn op de digitalisering
- een duidelijk zicht te hebben op jouw job in de toekomst
Loopbaanbegeleiding wordt aangeraden om de 6 à 7 jaar te herhalen. De reden hiervoor is eenvoudig. Als mens evolueert de wereld rondom ons, maar wij ook.
Elke verlies leidt naar een rouwproces waar we door moeten. Neem de tijd om te rouwen, aanvaard wat het met je doet en maak een overzicht om je aandacht enkel te richten om de factoren waar je zelf controle over hebt, dit om in balans te blijven. Professionele hulp is steeds aanwezig via loopbaanbegeleiding, hypnotherapie of soulkey therapie.
Wil je meer weten? Heb je vragen? Klik hier.